Verenigde Staten en Canada
Bigfoot
Bigfoot

Bigfoot (de Indiaanse naam luidt Sasquatch, dat 'wildeman' betekent) is een veronderstelde primaatsoort uit de Verenigde Staten en Canada, en zou -indien hij leeft- er een zijn, die net als de mens rechtop kan lopen, met een volwassen lengte van 1,80 tot zo'n 2,50 m en een geschat gewicht van 100 tot 450 kg. Het mogelijke bestaan van de Sasquatch is een typisch onderzoeksobject van de cryptozoölogie.

Indien de Sasquatch bestaat, zal hij waarschijnlijk afstammen van de Gigantopithecus uit Azië, die dan net als de mens zo'n 13.000 jaar geleden zijn weg over de ijskap tussen Noord-Azië en Canada zou hebben gebaand. Men dacht dat deze primaatsoort 13.000 jaar geleden was uitgestorven, maar de landengte naar Amerika kan een mogelijkheid geboden hebben tot een invasie van dat continent. In dat geval zou niet elke Sasquatch vertrokken zijn, aangezien de waarnemingen van de "verschrikkelijke sneeuwman" (Yeti), Migyur, Almas, Yeren, Gin-sung (de oosterse broer van Bigfoot) enz. in Azië en Oceanië gewoon doorgaan.

Foto's van de Sasquatch zijn gemaakt maar deze zijn aantoonbaar door de mens gemanipuleerd. Het enige grote "bewijs" zou een filmopname uit 1967 zijn, gemaakt door Roger Patterson en Bob Gimlin die een vrouwelijke Sasquatch tegenkwamen in een open gebied in een bos in Bluff Creek, Californië. De film Planet of the Apes was toen net in de bioscoop uitgebracht. Mogelijk hebben Patterson en Gimlin een grappenmaker weten te filmen. Aanhangers van de theorie dat Bigfoot zou bestaan, schermen met de methode waarbij een van de frames uit de film gekopieerd werd en vergeleken met een man in een apenpak. Zij stellen dat de proporties van de armen en benen nooit door een mens gekopieerd zouden kunnen worden, omdat de armen langer zijn en de benen korter dan die van een mens.

Hank de Bigfoot



De jager Rick Dyer uit Texas beweerde op 8 januari 2014 dat hij de gigantische primaat had doodgeschoten in San Antonio, Texas. Hij had zelfs foto's op het internet gezet om zijn beweringen te staven.

Voor 200 dollar aan ribbetjes uit de supermarkt: meer had Rick Dyer, die zichzelf de beste Bigfoot-speurder ter wereld noemt, niet nodig om de mythische primaat te vangen. Dyer bevestigde de ribbetjes aan een boom, wachtte tot Bigfoot erop afkwam en schoot hem koelbloedig neer. Hij gaf zijn prooi ook een naam: Hank.

Dyer beweerde dat hij de Bigfoot ving in 2012. Hij vroor het lichaam in en nam er verschillende foto’s van. Intussen liet hij een DNA-test en een volledige 3D-scan uitvoeren. ‘Elke test die je maar kan bedenken werd uitgevoerd. En het is zo ver: Hank is 100% zeker Bigfoot. Ik heb hem neergeschoten en nu kom ik ermee naar buiten’, zei Dyer. Hij had zelfs een heel team bij elkaar getrommeld om met Hank te gaan touren door de Verenigde Staten. Geïnteresseerden konden Hank achter plexiglas in een houten kist zien liggen, uiteraard tegen betaling, volwassenen $10 en kinderen $5.

De ‘vondst’ van Dyer leek bijna te mooi om waar te zijn en is dat was het ook. In 2008 kwam Dyer al eens in opspraak nadat hij beweerde Bigfoot te hebben neergeschoten. Wetenschappers van National Geographic onderzochten het lichaam en kwamen tot de vaststelling dat het niks meer dan een rubberen apenpak was. Hank is geen rubberen apenpak maar evenzeer 100% Hoax. Dyer gaf dit zelf toe via een videoboodschap op Youtube op 31 maart 2014.



Toen professor Jeffrey Meldrum overtuigd was dat 'Hank' met opzet gefabriceerd was het wezen voor te stellen kwam er ook binnen Dyer's team verdeeldheid. Tijdens een dispuut tussen Dyer en leden van zijn team bekende Dyer dat Hank gemaakt was uit latex, schuim en kameelshaar. Dit werd bevestigd door Chris Russel van 'Twisted Toy Box' in Washington die toegaf de nep-Bigfoot vervaardigd te hebben op Dyer's verzoek. Dyer's team verliet hem en Dyer zelf bekende dan maar via social media dat hij de "eer" als frontman van deze hoax accepteerde en voegde eraan toe dat heel de bus (team) heel de tijd wist dat het een hoax was.

Hoax Hank leverde Dyer geen waardering op, maar wel de bijnaam 'Liar Dyer'.

Mythes & Mysteries