Diest, België
De Toeterstoren
Baken en hoeder van Diest
Prent van de Toeterstoren, door Frans Vandenhove

Prent van de Toeterstoren, door Frans Vandenhove

De ‘Toeterstoren’ of ‘Kakenborch’ was een bemande uitkijktoren die deel uitmaakte van de middeleeuwse versterkingen rond Diest. Hij stond als een ijzeren reus op de Kluisberg (nu de Allerheiligenberg) tussen de huidige Citadel en de Zichemse poort.

De bemande uitkijktoren fungeerde als baken en waakte over Diest. Bij een groot gevaar zoals een naderend vijandig leger galmde een alarmsein over de Demervallei en wapperde de rode vaan op de top. Maar ook voor andere dreigingen, zoals een brandgevaar of een loerende roversbende, kon de gildebroeder of stadsbewaker via de toren de Demerstad waarschuwen.

Ook bij feestelijkheden kwam de toren van pas. Van ver kon men dan een helkleurige vlag aanschouwen op de top. Om de vreugdekreten nog meer kracht bij te zetten kon men de reuzentonen van de ‘Holle Griet’ laten bulderen. Deze bombarde uit 1465 rustte indertijd aan de voet van de Toeterstoren.

Tekenend voor de guurheden der jaargetijden die hij moest trotseren waren de talrijke littekens en beschadigingen. Hoe kranig deze statische toren ook was, hij moest afgebroken worden om plaats te maken voor de Citadel en een nieuwe verdedigingsgordel rond de stad. De Toeterstoren, de ‘lieveling van de Demerstad’, ging op 3 november 1846 tegen de vlakte.

Tekst 
Filip Gybels
Diest en omgeving